20 Nisan 2015 Pazartesi

TRABZON

Yaşadığım şehrin gezilecek yerlerini anlatmamak olmazdı. Trabzonda uzungöl tıpkı bir kasaba halini aldı, geçen sene gittik yazın araba park edicek yer bulamadık, kalıcak yer bulamadık, arka taraf bir kaç yer kalmıştı onlarıda biz istemedik.Çok kalabalık hiç boş yer yok, heryere işletme lokanta ,otel,pansiyon yapmışlar.Boş yerlerdede insanlar yürümeye çalışıyor. Heryer turist kaynıyor, biz oraşa gittiğimizde inanlar işletmesinde balık yeriz, aynı inanlarda daha önce kalmışlığımız var.

"Uzungöl lake and town" by İhsan Deniz Kılıçoğlu - Yükleyenin kendi çalışması. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - 


Hıdırnebi çok güzel bir yayla özel mülkiyet çok ama genede piknik yapacağınız kadar boş alanda mevcut, orayı mutlaka gidip görmenizi tavsiye ederim.Yol boyunca gözünüz gönlünüz doyacak harika bir manzara izleyeceksiniz ama dağın tepesinde olduğu için epey bir yükseğe çıkacaksınız ama buna değer.



Sivriburun akçatepe tesisleri orasıda harika sabah erkenden gidip oradaki kamelyalardan birinde yer kapıp mangalınızı panaromik bir manzara eşliğinde yapabilirsiniz.

Akçaabatta cemil ustada köftenizi yiyebilirsiniz, köfteye salata ve ayrana para veriyorsunuz, onun haricinde tatlı ve mezeler, çay , kahve hertürlü içecek onlardan.
Genelde masanıza gelen herşey için para vermek zorundasınızdır karadenizde, ama cemil usta gibi bazı işletmeler bu konuda misafirlerine gayet cömert davranıyor.

Molozda Kalkanoğlu pilav var, turistlerin bildiği ama yerli halkın pek bilmediği güzel küçük otantik bir yer.
Dükkanın etrafındaki esnaflarlarında rağbet ettiği bir pilavcı.
Bizde eşimle bir öğle arası orda yemek yiyelim dedik, pilav,kayısı hoşafı, kuru fasülye ve pilavüstü az kavurma bana söyledik, geldi.Eşim iki tabak pilav kuru fasüle yedi .Sonra çayımızı içerken masada gelenler hep not bırakmışlar, onları okurken eşim pilava kemik suyu katıldığını öğrendi.
Benim eşim eti bir tek akçabatta köfte şeklinde yer, oda limon sıkarak pek sıkta yemez zaten.
Et ile arası yok, midesi bulandı , tiksindi o gün çok rahatsız oldu bu durumda o günün hatırası oldu hatırladıkça güldük :-)) 

Hazır moloza gitmişken orda  taş fırında pişirilen kıymalı yada peynirli pide de yemenizi tavsiye ediyorum. Orada pide daha lezzetli oluyor.

Trabzon uzuk sokakta gezerken beton hevlaya uğrayıp dondurma alın ve yanınızda götürmek için helvada almanızı tavsiye ederim.

Sürmene de bozo pide de yiyin, sürmene bıçağı alın.

Tereyağ alın, peynir alın, fındık alın, mısır unu alın, trabzona gelmişken balık yemeden gitmeyin.

Uzun sokakta caminin arasından giriliyor, küçük bir balıkçı dükkanı var, rengarenk balık dükkanı orda hangi balığı yerseniz yiyin güzel yapıyorlar,hafif ,yağsız, küçük bir dükkan ama boş yer bulmak zor oluyor hele öğle aralarında.

Büyük ihtimal yazın geleceksiniz yazları yaylalalarda şenlikler oluyor, onlardan birin denk getirip, bu yörenin insanının arasına karışın , halaya girip bir horon tepin, beceremem diye korkmayı kimse ayağa bakmıyor halay ilerlesin kimsenin ayağına basmayın yeter.

Atatürk köşkü gezin fotoğraflar çekilin, ayasofya caminde bir namaz kılın.

Nerede kalınıra gelince o sizin bütçenize ve tercihinize kalmış.
Öğretmen evi merkezde, öğretmen evinde konaklayıp,çarşılarını yürüyerek gezebilirsiniz.
Az ötede zorlu grand otel var oda öğretmen eviyle aynı sokakta.
Ben yomra ilçesine bağlı kaşüstü mahallesinde oturuyorum.Burda saylamlar otel, nove otel,three pearl otel var.Bulunduğum yer arapların ve yabancı turistlerin tercih ettiği bir yer.Trabzon merkeze arabayla 15 dk.Nove otel denize sıfır otelden çıkıp denize girebilirsiniz, diğer ikiside yürüme
mesafesinde.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...